Tales from the Taiga
Stacks Image 29
Tervetuloa matkalle pohjoisten kansojen taruihin, myytteihin ja kansanperinteeseen. Tarinoita taigalta on kuvallinen kertomus todellisesta ja kuvitteellisesta ajasta, jolloin jumalat ja henget kävelivät ihmisten rinnalla ja jokaisella puulla, purolla sekä kalliolla oli oma haltijansa.

Tarinat elivät ihmisten huulilla, iltanuotion äärellä. Niiden sanoja ei oltu unohdettu, ja ne siirrettiin jälkeläisille arvokkaana perintönä. Ne kertoivat, miten tulla toimeen luonnon mahtavien voimien ja jumalolentojan kanssa. Miten välttää vaarat ja korjata tielle sattuneet rikkaudet turvallisesti talteen.

Tarinoitten avulla ihminen hahmotti paikkansa maailmassa ja eli elämänsä sopusoinnussa luonnon kanssa. Luonto tarjosi niin suojaa, ruokaa kuin elinkumppaneita. Aina sen voimat eivät olleet ymmärrettävissä ja silloin haettiin apua tietäjiltä, shamaaneilta ja parantajilta. Vihastunut luonnonhenki laantui oikeilla sanoilla ja lahjoilla. Voimat varastanut tauti talttui oikeilla yrteillä.

Mutta moni osasi kääntyä myös itse luonnon auttavien voimien puoleen. Tarvittavaan saaliseen päättynyt metsästysretki aloitettiin ja päätettiin uhrilahjalla. Pitkä vaellus luotsattiin turvalliseen loppuunsa luonnonhenkien ja -jumalien viestien ja viestintuojien avulla.

Tarinoita taigalta on matka tuohon elonkehään, jossa ihmisten, jumalten ja luonnon kohtalot punoituivat saumattomasti toisiinsa. Ilman luontoa ja jumalia ei ollut ihmistä eikä ilman ihmistä ollut taruja ja tarinoita.
Stacks Image 27

Yhteystiedot

Valokuvaaja Erkki Makkonen
www.erkkimakkonen.net
www.erkkimakkonen.kuvat.fi
eki.makkonen@kolumbus.fi
puh. 040 5113785